Warto docenić szczypiorek

Szczypiorek kojarzy nam się z kilkoma daniami, ale generalnie nie robi zbyt dużej furory. Jest zbyt pospolity, byśmy zbyt często rozwodzili się nad jego niezwykłymi walorami zdrowotnymi. I jak zwykle w takim przypadku, niestety owy brak zainteresowania jest niesłuszny. Szczypiorek znacząco wyróżnia się pod względem składników odżywczych. Ma w sobie witaminy A, C i K, a także cenny kwas foliowy, magnez, wapń, potas i fosfor. Wartościowym składnikiem szczypiorku są przeciwutleniacze. To sprawia, że szczypiorek ma silne właściwości antynowotworowe. Poza tym wspomniany kwas foliowy ma znaczny wpływ na nasz nastrój i jest wykorzystywany w leczeniu depresji. Szczypiorek może mieć wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale także jakość snu. Poza tym dodanie szczypiorku do dania, na przykład jajecznicy, wzmaga nasz apatyt, pomoże wiec osobom z problemami z łaknieniem. Szczypiorek można dodawać nie tylko do jajecznicy, ale na przykład można nim posypać kanapkę. Będzie wyglądała apetyczniej i miała ciekawszy smak.

Previous post Chondromalacja na co uważać ?
Next post Lepsza i szczuplejsza sylwetka